PEKÁRNA

Co nabízíme

Naše pekařská výroba denně připravuje na váš stůl více než 30 druhů chleba a 5 druhů běžného pečiva. Průměrně se měsíčně vyexpeduje více než 300 t chleba a 200 t běžného pečiva.

Chléb se vyrábí na automatické lince, která za hodinu vyprodukuje 1 200 ks chleba. Linku obsluhují 2 lidé a celý průběh výroby je bez dotyku lidské ruky. Aby se naplnily přísné hygienické podmínky při výrobě, prošla celá linka komplexní výměnou a jsou zde použity nejmodernější stroje a zařízení, které byť automatizované a robotizované simulují „ruční práci pekaře“. Na části zařízení této linky se také vyrábí chléb tradičním ručním způsobem. Vyrábějí se zde speciální chleby dle starých receptur a chleby určené pro zdravou výživu. Také pečivo se vyrábí na automatické lince, která za hod. vyrobí 16 000 ks pečiva. I tato linka prošla v roce 2010 komplexní výměnou. Celý proces je mechanizován a robotizován, probíhá průmyslovým způsobem za přísných hygienických podmínek.

Jak pracujeme

Všechno začíná moukou a ostatními surovinami, které přicházejí přímo do mísícího centra pomocí dávkovacích zařízení. V mísícím stroji se mouka, ostatní suroviny a voda mísí dle jednotlivých navolených receptur. Těsto na chléb pak zraje v dížích, které fungují karuselovým systémem. Těsto na pečivo zraje také v dížích v robotizované mísírně. Proces výroby chleba je dlouhý, kvas na něj zraje 40 až 60 hodin. Když je těsto vyzrálé, speciální stroj ho nadávkuje, a to vždy o 15 až 20 procent více, než je konečná hmotnost, protože se musí počítat se ztrátami kynutí a pečení, nechceme totiž naše výrobky šidit. Nadávkované těstové kusy další stroje tvarují podle navolených požadavků. Polotovary se přesunou do kynárny, kde za stanovených podmínek kynou. Po nakynutí se automaticky osazují na pás, který je vsadí do pece. Pece jsou etážové, tedy více podobné tradičním pekařským pecím. Jsou vytápěné plynem. Pečivo se peče v průběžné pasové peci vytápěné horkým olejem. Ve fázi pečení se liší technologie výroby rohlíku a chleba. Celou dobu se peče v zapářeném prostředí, aby byla pružnější kůrka a umožnila nabytí objemu pečiva v peci. Chleba, kterého se vejde do jedné etáže 35 kusů (do celé pece 1220 kusů), čeká nejprve „ostřejší“ zapékání, poté se teplota sníží. Když chleba opustí pec, zavlaží se vodní mlhou, aby se kůrka zaleskla. Poté se ještě teplý ukládá do přepravek. A nic už nebrání tomu, aby naše pekařské vozy dovezly tuhle křupavou a ještě teplou pochoutku do regálů našich i partnerských prodejen.

Proč z Adélky?

  • Nejvyšší hygiena – vysoké hygienické požadavky pomáhá zajišťovat také kontinuální myčka přepravek a moderní kotelna na technologickou páru.
  • Systém kvality – od r. 2003 je v naší pekárně zaveden systém kritických bodů HACCP a sytém řízení výroby ISO 9001:200.
  • Ocenění chuti – v roce 2011 získal náš chléb konzumní prestižní ocenění "Chléb roku", v roce 2010 získal náš FIT chléb čestné uznání v soutěži o značku Regionální potravina kraje Vysočina.
Chlebová encyklopedie

JEMNÁ PEKÁRNA

Nedílnou součást pekárenského provozu v Adélce tvoří tzv. jemná pekárna. Ta vznikla už v roce 1993. Od poměrně skromných začátků se dnes jemná pekárna vyprofilovala jako výrobce více než 150 druhů jemného pečiva, což představuje až 60 t za měsíc. Výroba probíhá na mechanizované lince, ale i ručním klasickým způsobem dle přání zákazníka.

V současné nabídce jemné pekárny mají nejvyšší podíl tyto druhy:

  • Jemné vícezrnné pečivo – Fit chléb, Lady chléb, slunečnicový chléb, lněný chléb, farmářský chléb, vícezrnné rohlíky, housky a bagety, pečivo Fit a finské rohlíky.
  • Koláče různých tvarů a velkostí
  • Buchty s různými náplněmi – ovocnými, tvarohovými, pudinkovými, makovými a povidlovými.
  • Pečivo z listového těsta
  • Koblihové pečivo – s džemovou či nugátovou náplní, dále pak vdolky koblihové bavorské či vdolky se švestkovými povidly.
  • Plundrové pečivo
  • Trvanlivé pečivo slané – slané pivní tyčky a různé druhy preclíků.