Pekárna ADÉLKA a.s.
Pekárna ADÉLKA a.s.
Pekárna ADÉLKA a.s.
Pekárna ADÉLKA a.s.
Pekárna ADÉLKA a.s.
Pekárna ADÉLKA a.s.
Pekárna ADÉLKA a.s.
Pekárna ADÉLKA a.s.
  • Mlýn ADÉLKA a.s.
  • Pekárna ADÉLKA a.s.
  • Cukrárna ADÉLKA a.s.
  • Lahůdky ADÉLKA a.s.
  • Hotovky ADÉLKA a.s.
  • Mlýn ADÉLKA a.s.
  • Pekárna ADÉLKA a.s.
  • Cukrárna ADÉLKA a.s.
10. 11. 2016

Několik otázek pro prezidenta Miloše Zemana

Jste spokojen s kvalitou českého chleba a pečiva vůbec? Když ochutnáte krajíc chleba dnes, jsou v chuti a vůni cítit vzpomínky na chléb, jak si jej pamatujete z dětství?

"Nejsem spokojen s kvalitou českého chleba. Vzpomínám si na knihu o Káji Maříkovi, kde chleba - domácí chleba - byl základní potravina a všechno ostatní bylo navíc. To dnes není a je to chyba. Na Vysočině jsem si objednával chleba z domácí pekárny ve Věchově u Bystřice nad Pernštejnem. A to byl chleba, který dlouho vydržel a opravdu chutnal. Ale je to skoro jediný CHLEBA, který jsem v posledních letech jedl."

Chováme se dnes k chlebu stále ještě jako k božímu daru, s patřičnou úctou?

"Maminka Káji Maříka vždycky chléb pokřižovala. Dneska už se tak neděje a vyhazujeme do koše zplesnivělý chleba, protože málo vydrží a špatně chutná."

Pekařina je tradiční řemeslo, chtělo by dodat " tradiční české řemeslo" .... Mají dnes pekaři v této zemi důvod být na sebe hrdi, s pýchou říkat " já jsem pekař?"

"Jak který pekař...Já bych s jedovatostí sobě vlastní připomněl některým českým pekařům jistý proutěný koš a potápění do Vltavy...."

Mnohým z nás připadá, že si lidé v současnosti nechávají dobrovolně brát, téměř ukrást  staré dobré tradice - v jídle, v životním stylu, v mnohém dalším. To, co bylo dobré a chutnalo předchozím generacím, to, co bylo poctivé a zdravé, najednou zbrkle nahrazujeme takzvanými novými trendy. Vidíte to stejně?

" Já jsem nesmírně konzervativní člověk. Své kulinářské zvyky jsem nezměnil během celého svého dospělého života. Obdivuji drzost některých restauratérů, kteří nabízejí naprosto nesmyslné kombinace typu "...jak si pejsek a kočička vařili dort...". Dávám přednost klasickým českým potravinám a mohu opakovat, že miluji zeleninu pouze za předpokladu, že mezi zeleninu a mě se vsune transformační mezičlánek, který se jmenuje prase..."

Díváte se jako prezident této země do budoucnosti s nadějí? Máme důvod k radosti z dneška a optimismu do budoucna?

" Žijeme v národě, který odolal germanizaci a který nepodlehl vnějším tlakům. Právě to mě naplňuje optimismem."

Je podle Vašich znalostí a zkušeností ve světovém kontextu něco, co může soupeřit s chutí, vůní, společenskou rolí a kulturní tradicí českého chleba?

" Ano, Maďarská rybí polévka, která se jmenuje Halászlé a která se dělá ze sedmi druhů sladkovodních ryb. Ale já zastávám názor, že k jídlu máme nejdříve přivonět a teprve potom ho jíst. Jídlo, které nevoní, není k jídlu. "